iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Wielkanocne pisanki

                       Jajko – symbol płodności i nowego życia od dawna gości w tradycji Wielkanocnej. Na niejednym stole wielkanocnym leży talerz.

A skąd wziął się ten zwyczaj? 
Pisanki były darem. Miały one zapewnić obdarowywanej osobie zdrowie, siłę oraz powodzenie w sprawach sercowych. Malowane lub kraszone jajka otrzymywali najpierw członkowie rodziny, a później osoby zaprzyjaźnione. Na cmentarzach prawosławnych pisanki składano w drugą Niedzielę Wielkanocną.

 

 

Wyróżniamy:

Drapanki- jedna z najbardziej rozpowszechnionych metod zdobienia jaj. Metoda ta została doprowadzona do perfekcji na Śląsku Opolskim, gdzie jest teraz najpopularniejszą formą zdobienia pisanek.

Kraszanki- powstają techniką rytowniczo-dziurkowaną. Jest to wyjątkowo żmudny ale i bardzo efektowny sposób zdobienia. Polega on na wyskrobywaniu ostrym narzędziem na zabarwionej na jednolity kolor skorupce jajka, cienkiej wiotkiej linii układającej się w misterne motywy. Na wyjątkowy artystyczny efekt tej techniki składa się misterny ornament wydrapywanej kreski, oraz kontrast pomiędzy bielą skorupki a farbą.

Oklejanki- oklejamy wszystkim czym się da.

Malowanki- malowane za pomocą specjalnych farb lub sposobem naturalnym.

 

 

Komentarzy: 0
Gotowanie

Zupa krem z brokułów:

Składniki:

1litr-rosołu
1-brokuł
1-seler(mały)
1/2szt-cebuli
1-2ząbki-czosnku
100gr-śmietany18%
1-żółtko
ser żółty
1łyżeczka-mąki ziemniaczanej
1/4szkl-wody
vegeta,maggi,pieprz
olej
 

Grzanki:
1-bagietka
oliwa
bazylia(w proszku)
czosnek granulowany(w proszku)

1.Brokuł i seler pokroić i ugotować w rosole do miękkości.
2.Cebule i czosnek podsmażyć na łyżce oleju i dodać do zupy .
3.Wszystko razem po ugotowaniu zmiksować.
4.Znów przełożyć do garnka,wstawić na mały ogień.
5.Śmietanę i żółtko wymieszać i dodać do zupy wraz z przyprawami,zagotować 5minut.
6.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do zupy i zagotować jeszcze wszystko razem 5minut.
Podawać z grzankami.

Grzanki:
Bagietkę pokroić w kostkę,skropić oliwą i posypać czosnkiem i bazylią,wymieszać i podpiec w piekarniku w 100-120 stopniach lub podsmażyć na patelni.

Smacznego :)

                                                   

Faszerowane pieczarki:

Składniki:

 

  • Pieczarki
  • Cebula
  • Ser
  • Majonez
  • Koperek
  • Pieprz
  • Oliwa

 

  1. Wykrajamy z pieczarek  nóżki.
  2. Wykrojone nóżki kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy cebulę.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulę i rumienimy, następnie dodajemy pokrojone nóżki pieczarek. Gdy woda z nich odparuje to  dodajemy pieprz(do smaku). Czekamy aż całość wystygnie.
  4. Do chłodnej masy dodajemy starty na małych oczkach ser, majonez i posiekany koperek. Całość mieszamy i nadziewamy kapelusze pieczarek.
  5. Pieczarki zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku przy 180stopniach 20-30minut, tak by sok z pieczarek odparował.

Smacznego :)

Komentarzy: 2
Powitanie

 

Witam bardzo serdecznie na moim blogu :)

Chcę zamieszczać tutaj ciekawostki, porady a nakże nietypowe pomysły. Mam nadzieję , że razem z Wami stworzę miejsce, które chętnie będzie odwiedzane.

Komentarzy: 0